Donderdag kwamen drie grote beursgenoteerde bedrijven met de jaarcijfers naar buiten op de Amsterdamse beurs. Daarnaast presenteerde ook Rabobank, dat geen beursnotering heeft, jaarresultaten over 2022.

Verzekeraar Aegon meldde een fors boekverlies op de verkoop van Nederlandse verzekeringsonderdelen aan branchegenoot ASR, maar wist de operationele winst in het slotkwartaal van afgelopen jaar wel op te voeren.

Rabobank heeft de jaarwinst in 2022 zien dalen, mede door extra reserveringen voor leningen die mogelijk niet volledig worden terugbetaald.

Unilever, bekend van onder meer de Magnum-ijsjes, Dove zeep en De Vegetarische Slager, voerde prijsverhogingen door om de winst te laten stijgen.

Staalconcen Arcelor had in het slotkwartaal van 2022 last van een daling van de vraag naar staal en druk op de prijzen.

Het aandeel Unilever steeg donderdag met 0,6 procent, Aegon ging ruim 5 procent omhoog, terwijl ArcelorMittal een plusje van 0,5 procent boekte.

Aegon ziet operationele winst stijgen door kostenbesparing en gunstige dollar

Aegon heeft een miljardenverlies geleden door de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR. Aegon heeft namelijk flink moeten afschrijven op de onderdelen. Ze worden nu gewaardeerd op een veel lagere waarde dan dat Aegon ze in de boeken had staan.

Door de afschrijving op de waarde van ASR leed Aegon netto zo 2,5 miljard euro verlies over heel 2022, waar een jaar eerder nog bijna 1,7 miljard euro winst werd gemaakt.

Operationeel wist Aegon in het slotkwartaal van 2022 een 4 procent hogere winst te behalen van 488 miljoen euro, mede door kostenbesparingen. Volgens topman Lard Friese deed de verzekeraar over de gehele linie goede zaken. Daarbij profiteerde Aegon ook van de sterkere Amerikaanse dollar. "Ik ben erg blij met de vooruitgang die het afgelopen jaar is geboekt, zowel financieel als strategisch. De toekomst zie ik dan ook met vertrouwen tegemoet", vertelt de topman.

Door het operationele resultaat voelt Aegon zich sterk genoeg om aandeelhouders te gaan belonen door komende tijd voor 200 miljoen euro aan aandelen te gaan inkopen. Dat programma staat gepland voor de eerste helft van 2023.

ASR en Aegon kondigden hun deal in oktober aan. Friese verwacht dat de overname in de tweede helft van dit jaar is voltooid. Door de samenvoeging van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon met die van ASR ontstaat een van de grootste verzekeraars in Nederland. Voor de transactie ontvangt Aegon een aandelenbelang van bijna 30 procent in ASR en een contant bedrag van 2,5 miljard euro. In totaal werd de deal gewaardeerd op bijna 5 miljard euro.

Door de deal verdwijnt de naam van Aegon niet helemaal uit Nederland. De Nederlandse vermogensbeheertak van Aegon gaat niet over naar ASR. Volgens de organisaties moet het ASR-merk bij de samengevoegde activiteiten wel de leidende merknaam worden. Het merk Aegon zal nog drie jaar na afronding van de transactie in gebruik blijven voor de pensioen- en hypotheekmarkten. De merknamen van de overige onderdelen van Aegon, waaronder TKP, Knab, Robidus en Nedasco, veranderen niet.

Rabobank zet meer geld opzij voor brakke leningen, mede door terugtrekking uit Rusland

Rabobank heeft vorig jaar bijna een kwart minder winst geboekt. Dat komt vooral omdat er meer geld opzij gezet moest worden voor leningen die mogelijk nooit weer worden terugbetaald. Dit werd deels veroorzaakt door het besluit van Rabobank om zich volledig terug te trekken uit Rusland en de verslechterende macro-economische vooruitzichten.

Bij de publicatie van de jaarcijfers wijst de bank erop dat overheden vorig jaar met steun kwamen voor particulieren en bedrijven om de koopkrachtdaling en de hoge energierekening te temperen. "Dat hielp, maar kon niet voorkomen dat er toch lage en soms negatieve groeicijfers optraden in een aantal economieën", geeft Rabobank aan. "Naast de hoge inflatie hadden klanten van de bank ook te maken met de krappe arbeidsmarkt, grondstoffenschaarste en de urgentie om bij te dragen aan verduurzaming."

Onder de streep hield Rabobank uiteindelijk bijna 2,8 miljard euro winst over. Een jaar eerder ging er evenwel nog een kleine 3,7 miljard euro winst in de boeken. Dat dankte de bank toen vooral aan het aantrekken van de economie na de dip van de coronacrisis. Daardoor kon Rabobank destijds ook veel geld, dat eerder apart was gezet voor dreigende kredietverliezen, weer laten vrijvallen.

Unilever verhoogt prijzen en snijdt in kosten

Levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern Unilever heeft afgelopen jaar de winst met een kwart zien stijgen. Het bedrijf achter merken als Knorr, Dove-zeep en Magnum-ijsjes verkocht voor meer geld aan producten, maar verhoogde dan ook de prijzen. Daarnaast probeerde het de kosten te verlagen.

De omzet van Unilever ging met 14,5 procent omhoog tot ruim 60 miljard euro. Deels kwam dat door gunstige wisselkoersen. Maar ook prijsstijgingen speelden dus een rol. Die leverden een omzetgroei van 11,3 procent op. Door de hogere prijzen verkocht Unilever wel minder producten. Het volume daalde met 2,1 procent.

De winst kwam uit op 8,3 miljard euro, een toename van 24,9 procent. Zelf kijkt Unilever liever naar de onderliggende winst, waar allerlei externe effecten als eenmalige posten niet in zijn opgenomen. Die ging 0,5 procent omhoog, naar 9,7 miljard euro.

Staalreus ArcelorMittal ziet vraag naar staal inzakken

ArcelorMittal, 's werelds grootste staalproducent, heeft afgelopen tijd druk gevoeld van een zwakkere vraag naar staal en lagere verkoopprijzen. Daardoor zag de op de Amsterdamse aandelenbeurs genoteerde onderneming de omzet flink dalen. Verder had ArcelorMittal te kampen met hogere kosten voor energie.

De omzet kwam in het vierde kwartaal uit op 16,9 miljard dollar (15,7 miljard euro). Dat was een jaar eerder nog 20,8 miljard dollar. De wereldwijde verschepingen van staal zakten naar 12,6 miljoen ton, tegen 15,8 miljoen ton in het vierde kwartaal van 2021.

Vanwege de zwakkere vraag verlaagde het in Luxemburg gevestigde ArcelorMittal ook zijn productie. Daarnaast werden fabrieken in onder meer Spanje en Frankrijk stilgelegd of werd de productie daar verlaagd in verband met de hoge energiekosten. Daardoor kromp de staalproductie naar 13,2 miljoen ton, van 16,5 miljoen ton een jaar eerder.

De nettowinst bedroeg 261 miljoen dollar. Dat was nog ruim 4 miljard dollar een jaar geleden. In een toelichting zei topman Aditya Mittal dat in de loop van het jaar de uitdagingen groter werden. Hij denkt wel dat het dieptepunt achter de rug is. Voor 2023 rekent het concern op een stijging van de wereldwijde staalvraag en een toename van zijn verschepingen met circa 5 procent.

ArcelorMittal heeft ook een fabriek in Oekraïne. Vanwege de oorlog had het bedrijf zijn fabriek in de Oekraïense stad Kryvy Rih grotendeels stilgelegd. ArcelorMittal heeft een afschrijving gedaan van 1 miljard dollar op de fabriek.

LEES OOK: 5 aantrekkelijke beleggingen met een relatief laag risico op verlies in de huidige onzekere beurs, volgens de kompaan van beursgoeroe Jeremy Grantham